Wednesday, March 19, 2014

My Putera @ 29.01.2014

Assalamualaikum .. hai semua .. .hai blog ku yang dah lama ditinggalkan huhu.. alhamdulillah akhirnya hari ni kembali sudah moOd untuk berblOgging.. weehuuu...

lama sudah blog ini ditinggalkan tanpa apa-apa hapdate terkini kan.. mesti ada yang ternanti-nanti pOst daku ni (erk ada ke?) huhu kalau ada alhamdulillah .. cuz hari ni  pun daku rasa rajin untuk menaip dan menceritakan perkembangan terkini diriku..

kachiiiingggggg !!! hee syukur alhamdulillah.. untuk pengetahuan semua yang masih sudi mengikuti blog ku ini, aku telah selamat melahirkan seorang putera seberat 3.36 kg secara normal di hospital bersalin umraa seksyen 13 shah alam pada 29.01.2014 pada jam tepat 8.00 pagi.. syukur alhamdulillah... satu pengalaman indah yang tidak akan dapat dilupakan sampai bila-bila.. :')

memang betul lah kata orang sakit nak bersalin ni seperti kita berjihad.. lepas dah bersalin jew.. rase lega sangat2..rasa syukur..gembira sangat-sangat lagi2 bile tengok anak sendiri.. uwaaa anak yang dikandungkan selama 9 bulan.. anak yang dibawa ke sana ke sini .. ke hulu ke hilir selama 9 bulan.. dah keluar dari perut. dah ada depan mata.. Allah jew yang tahu perasaan itu.. orang yang mengalami jew akan rasa perasaan itu..

nak cerita pengalaman bersalin yang details tu memang tak kOt.. saya cuma cerita serba sedikit je la ye.. yg lain.. yg detail biarlah menjadi simpanan saya dan encik suami.. tanx encik suami yang sentiasa menemani di dalam wad bersalin tu.. memberi kata2 semangat.. alhamdulillah...

cuma secara ringkasnya tanda saya bersalin adalah "blOody shOw" .. mula-mula dah keluar tanda pada hari selasa yakni 28.01.14 tapi pada 29.01.2014 tu saya masih pergi bekerja lagi seperti biasa sebab tak sakit kan.. lagi pun hari tu adalah hari last saya bekerja which is esoknya 30.01.14 saya da start bercuti untuk menanti detik-detik bersalin di rumah la kan..

tapi Allah lebih mengetahui segalanya... kalau dah itu masanya.. itu lah dia.. Kunfayakun... nak dijadikan cerita masa kat opis tu still gak kua tanda tu... tapi buat2 biasa lagi.. until tengahari rasa macam sakit kat pinggang.. dalam hati berkata.. mungkin ini lah kOt yang dinamakan contraction.. sO start la kire sela masa tu sambil tu sms hubby kata nak g hospital.. sebab dah rasa sakit..

TAPIIIIIIIII ... bila dah balik dari opis tu tak terus g hOSpital pun... hahaha.. ajak hubby g lunch dulu kat MCD Setia City Mall..hahaha.. pastu baru balik rumah mandi2 solat semua.. baru lah g hOspital.. sampai2 hospital tu.. dOc cek bukaan daa 2 cm dan memang ada cOntraction die kata.. sO die bagi chOice nak warded atau nak balik dulu.. guess what?? ofkos la i chOose nak balik dulu.. hehe ye la kalau kat ward kang ape leh wat kalau bukaan lambat buka kan...

sOO... after balek dari hospital tu.. ajak hubby g jOging kat taman seksyen 7 tu haaa.. hubby beria skipping.. dan aku lak.. berjalan2 lah beberapa pusingan .. (kOnOn nak bagi bukaan cepat laaa) huhu.. pastu daku sms adik ajak abah semua makan dOminO.. siap cakap mana taw esok lusa dah tak boleh makan lagi da.. (sebab kene pantang kan) huhu pastu sempat lagi minum air cOOl bLOgg.. (orange + banana) faveret okayyyyy.. hubby pun layankan aje.. hahaha..

dah habis makan semua daku ajak hubby pergi gunting rambut dia yang dah panjang tu.. yela dah nak jadi bapa kn.. rimas aku nengok rambutnya kalau panjang.. lepas dah gunting rambut tu.. bayar bil semua.. baru lah balek ke rumah.. sampai rumah mandi2.. solat maghrib isyak semua.. dalam kul 10 camtu rasa macam makin sakit lak.. trus ajak hubby g hospital.. malam tu juga..  sampai2 sana.. cek2 bukaan dah 4 cm alhamdulillah.. memang kene warded la kn.. so kat situ bermulalah rasa sakit contraction yang orang duk cakap tu. siyez memang sakit sangatttt!!! huhu..

dengan ngantuknya.. sakitnya lagi.. huhu kalau tak silap jam 4 pagi kot aku dibawa ke dewan bersalin.. pasang lagi ctg kat perut tu. nak tengok contraction.. dan heartbeat baby kan.. lepas tu doc cek bukaan pun dah 7 cm... alhamdulillah tepat jam 8 pagi selamat lah keluar my putera yang comel ni..

nangis tengok pic ni :'(

masa ni fresh baru kuar dari perut ummi :)

chubby.. ^_^

day 2

my hubby dukung his baby :')

my baby day 2

Alhamdulillah .. hari ni genap 50 hari my putera dilahirkan.. banyak lagi nak cerita.. mungkin sementara belum start bekerja ni.. sementara ada masa nak hapdate blOg ni.. insyaAllah akan daku ceritakan serba sedikit ekh..

maaf lah pasal pregnancy tu tak dapat lah cerita habis.. tak dapat nak sambung cerita...pasal journey masa mengandung dulu.. sori lah ekh.. sekarang ni focus untuk cerita pasal apa yang berlaku masa sekarang ni... lagi mudah untuk diceritakan.. huhu..

ok lah till now.. nanti daku sambung lagi ok.. till we meet again on the next entry.. huhu..


8 SWEET COMMENT :):

Ecah Ecot said...

Ape pon semua dah selamat...si comel pon dh ade depan mata..selamat meneruskan hari2 yg mndatang..cewahhhh..ecah pon x sabar nk pegang baby..tgh tunggu hari ni....nebes....

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo.sgt comelll..

juicy X said...

tahniah!

Akmar Ramli said...

bila dah bergelar ibu ni, baru kita faham apa perasaan mak kita kan? hehe...perasaan first time bersalin tu memang lain. sakitnya masyaAllah. Hanya Allah swt je yang tau betapa sakitnya contraction tu. :,)selamat berkenalan naz..

Amanda Suria said...

comelnya...tahniah ye dik...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. comelnya baby. salam perkenalan. first time singgah sini.. selamat pagi, singgah sambil menabung sini~~~

Cik Mimie said...

Cik Cahaya rindunyerrrrr~~ comey baby dia..:) geram~

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wah.. dh kawen n dh ada anak ek.. maklumlah.. dah lama tinggalkan dunia blog ni :)